Alkoholmisbrug,
En infoguide

Alkoholisme er nok en af de mest udbredte former for misbrug, normaliseringen af tit overdrevent druk driver mange ud i at fostre et dårligt forhold til alkohol. 

alkoholmisbrug

Hvorfor bliver nogle alkoholikere?

Alkoholafhængighed, ofte kendt som alkoholisme, er en kompleks og multifacetteret lidelse, der kan ramme individer fra alle samfundslag. Mens nogle mennesker kan nyde alkohol i moderate mængder uden negative konsekvenser, findes der dem, for hvem alkohol bliver en overvældende afhængighed.

I højre side er der fire kerneårsager, der kan spille en rolle i udviklingen af alkoholmisbrug.

I Danmark er der 67000 mennesker som har svære problemer med alkohol, og 25000 danskere var i statsfinansieret alkoholbehandling. Så det er altså et kæmpe problem for det enkelte individ og samfundet generelt.

Det gode er at der heldigvis også er mange som hvert år kommer ud af deres misbrug, så husk der er håb. 

En persons genetiske disposition kan øge deres risiko for at udvikle alkoholafhængighed, specielt hvis de har nære familiemedlemmer, der også har kæmpet med alkoholisme.

Mennesker med psykiske sundhedsproblemer, såsom depression eller angst, eller dem, der har oplevet traumer, kan være mere tilbøjelige til at bruge alkohol som en form for selvmedicinering.

Socialt pres, kulturelle normer, og en persons opvækst og omgivelser kan spille en stor rolle i at forme deres alkoholforbrugsmønstre og potentiel udvikling af alkoholafhængighed.

Ændringer i hjernens belønningssystem forårsaget af alkohol kan gøre nogle mennesker mere modtagelige for alkoholens forstærkende effekter, hvilket kan føre til afhængighed.

Hvornår er man alkoholiker?

Alkoholisme, eller alkoholmisbrug, er en alvorlig tilstand, hvor en persons drikkevaner er ude af kontrol, påvirker deres helbred og forårsager problemer i deres daglige liv. Her er nogle nøglepunkter, der kan hjælpe med at forstå, hvad det betyder at være alkoholiker:

  1. Kontroltab: En alkoholiker har ofte mistet evnen til at kontrollere deres alkoholindtagelse, selvom de måske har et ønske om at stoppe eller reducere deres drikkeri.

  2. Livspåvirkning: Vedvarende brug af alkohol sker på trods af klare negative konsekvenser i personens sociale liv, arbejde eller familieforhold.

  3. Tolerance og Abstinens: Der udvikles en fysisk tolerance, hvor større mængder alkohol kræves for at opnå samme effekt, og abstinenssymptomer opstår, hvis alkoholforbruget stoppes eller mindskes.

  4. Behov for Professionel Hjælp: Alkoholafhængighed er en anerkendt medicinsk tilstand, der ofte kræver professionel behandling, som kan inkludere terapi, støttegrupper og undertiden medicin for at hjælpe med at styre trangen til alkohol og abstinenssymptomer.

At erkende problemet er det første skridt mod bedring. Alkoholisme er en kompleks tilstand, men med den rette støtte og behandling er det muligt at opnå bedring og genoprette et sundt og balanceret liv.

alkoholmisbrug

Fysiske tegn på alkoholmisbrug

Alkoholisme medfører en masse forskellige bivirkninger, og der er normalt tydelige fysiske tegn som kan give en ide om der er et misbrugsproblem. 

Det er også vigtigt at huske at der ved misbrug af alkohol også er en masse usynlige skader, som eksempel på leveren. 

Store mængder af alkohol over længere tid øger ligeledes chancen for visse livsstilssygdomme som kræft. 

Vedvarende alkoholmisbrug kan resultere i håndrysten eller rystelser i kroppen, især tydeligt efter perioder uden alkohol.

Hyppigt alkoholmisbrug kan forårsage vedvarende rødme i ansigtet og blodskudte øjne på grund af udvidede blodkar.

Alkoholmisbrug kan føre til fysisk oppustethed, især i ansigtet og maven, eller uventede vægtændringer som følge af alkoholens kalorieindhold og effekt på stofskiftet.

Vedvarende alkoholmisbrug kan skade leveren og føre til gulsot, hvor huden kan tage en gul farvetone.

Behandling af alkoholisme

Behandlingen af alkoholmisbrug er afgørende for at opnå bedring og indebærer ofte en kombination af individuel terapi, gruppeterapi og i nogle tilfælde døgnbehandling. Her er en oversigt over disse behandlingsformer:

  1. Individuelle Samtaler: Denne form for terapi indebærer en-til-en samtaler mellem den alkoholafhængige og en terapeut. Det fokuserer på at identificere udløsende faktorer for drikkeri, udvikling af personlige strategier for at håndtere trangen til alkohol.

  2. Gruppeterapi: Gruppeterapi tilbyder et forum, hvor personer med alkoholproblemer kan møde andre, der kæmper med lignende udfordringer. Det er et rum, hvor man kan dele erfaringer, lære af hinanden og opbygge et supportnetværk. 

  3. Døgnbehandling: For nogle kan en intensiv døgnbehandling være nødvendig, især hvis der er alvorlig afhængighed, eller hvis personen har prøvet andre behandlingsformer uden succes. 

Afslutningsvis er målet med disse behandlingsformer at hjælpe den enkelte med at genopbygge et liv uden afhængighed af alkohol.

Find et behandlingsted

Se vores liste over misbrugscentre i Danmark og få et hurtigt overblik over de behandlings løsninger der tilbydes.