Unge og misbrug - sårbare overfor at falde i
Unge mennesker står over for en række udfordringer, der kan gøre dem mere sårbare over for misbrug. Dette skyldes flere kernefaktorer:
Udvikling af hjernen: Teenageres hjerner er stadig under udvikling, specielt de dele der styrer beslutningstagning og impuls kontrol. Dette kan gøre dem mere tilbøjelige til at eksperimentere med substanser uden fuldt ud at overveje konsekvenserne.
Pres fra jævnaldrende: I ungdomsårene er ønsket om at passe ind og blive accepteret af jævnaldrende meget stærkt. Dette kan føre til gruppepres, hvor unge mennesker prøver substanser, de ellers ville undgå, blot for at passe ind.
Emotionel ustabilitet: Ungdomsårene er fyldt med hormonelle forandringer og følelsesmæssig turbulens. Nogle unge kan ty til alkohol eller stoffer som en måde at håndtere stress, angst eller depression.
Nysgerrighed og risikovillighed: Ungdommen er en tid for udforskning og at teste grænser. Denne nysgerrighed kan føre til risikovillig adfærd, inklusiv misbrug af substanser.
Mangel på information: Unge har måske ikke fuld adgang til information om risiciene ved stofmisbrug, eller de kan misforstå eller undervurdere dem.
Der er altså en masse forskellige årsager til hvorfor unge er mere sårbare over for at falde i misbrug, tit så kan misbrug manifistere sig på flere måder.
Det kan være stofmisbrug, alkoholmisbrug, nikotinmisbrug eller ludomani for den sags skyld.
Typiske tegn hos unge som misbruger
Vær opmærksom på følgende advarselstegn på misbrug hos unge:
- Adfærdsændringer: Tilbagetrækning fra familie, tab af interesse i aktiviteter, og regelbrud.
- Skoleproblemer: Dårlig præstation eller hyppigt fravær.
- Psykiske tegn: Humørsvingninger, irritabilitet, depression eller angst.
- Fysisk helbred: Vægtændringer, usædvanligt træthed, eller forringet koordination.
- Udseende: Nedgang i personlig hygiejne og forandringer i tøjstil.
- Finansielle uoverensstemmelser: Pludseligt behov for penge eller tyveri.
Narkotests:
Hvis der er mistanke om stofmisbrug, kan en narkotest være et nyttigt værktøj. Disse tests kan opdage tilstedeværelsen af specifikke stoffer i kroppen, typisk gennem urin, hår eller spytprøver. Narkotests kan udføres derhjemme med købte kits eller professionelt på klinikker. De kan give konkrete beviser for misbrug og hjælpe med at indlede en dialog om behandlingsmuligheder.
Køb en narkotest
Unge og misbrug - behandling
Misbrugsvejledning
Misbrugsbehandling hjælper unge med at bekæmpe stofmisbrug. Det starter ofte med at rense kroppen for stoffer og fortsætter med terapi for at lære at undgå stoffer i fremtiden.
Støttegruppe
Støttegrupper som Anonyme Narkomaner giver unge en chance for at møde andre, der kæmper med de samme problemer. De kan dele erfaringer og støtte hinanden.
Døgnbehandling
For nogle er døgnbehandling nødvendig, hvor de bor på en klinik og får intensiv hjælp. Her er de væk fra dårlige påvirkninger og kan koncentrere sig om at blive bedre.
Liste over misbrugscentre
Andre hjemmesider omkring unge og misbrug
Som forældre eller generelt som pårørende kan det være forvirrende og overvældende at håndtere et eventuelt stofmisbrug hos unge. Vi har derfor samlet herunder en række links til andre sider, som kan være en hjælp i kampen mod stofmisbrug.
–Netstof.dk
Professionel rådgivning og viden om stoffer, hjemmesiden har et enkelt oversigt over forskellige stoffer.
–Altomstoffer.dk
Hjemmeside som omhandler stofmisbrug og unge, oplyser omkring farligheden af stoffer. Siden er rettet mod unge og misbrug.
U-turn - gratis anonyme samtaler med rådgivere
I København er det muligt at tage til gratis samtaler med rådgivere hos U-turn som rådgiver omkring misbrug af stoffer eller alkohol. Disse rådgivere har meget erfaring med unge og misbrug generelt.
Rådgivning Til Unge
U-turn rådgiver unge omkring både stof og alkoholmisbrug, møderne kan både være ved fysiske møder eller telefonmøder. Længere forløb er også en mulighed, hvis man ønsker sig indskrevet.
Rådgivning Til Forældre
Som forældre kan du også snakke med en rådgiver, hos U-turn er det også muligt at komme i kontakt med forældregruppe til forældre med børn eller unge med misbrug.