Fentanyl misbrug,
En infoguide

Fentanyl er en af de mest stærke former for opioider som findes, det er utroligt farligt og stærkt afhængighedsskabende. 

fentanyl

Fentanyl - en syntetisk opioid

Fentanyl er en syntetisk opioid/opiat, som er særdeles farlig og kan være dødeligt i selv meget små mængder. Hvis du mistænker et stof for at være fentanyl, så må du ikke komme på nogen måde i direkte kontakt med det. 

Fentanyl misbrug har indtil videre været geografisk lokaliseret til USA, men dette er dog desværre begyndt at ændre sig de seneste par år og der er blevet fundet fentanyl i som eksempel i Århus. Fentanyl er meget populært blandt kriminelle at blande i stoffer, da den kraftige virkning og billige pris gør at de kan maksimere deres profit.

Det sker også at fentanyl bliver stjålet fra hospitaler, som bruger det som stærkt smertestillende medicin. De som stjæler fentanylen er nogen gange uvidende om de kraftige virkninger ved stoffet og sælger dem videre hvilket kan resultere i dødsfald i misbrugsmiljøet. 

Et misbrug af fentanyl kan have en dødelig udgang og stoffet må regnes som en af de farligste i verden, stoffet er som eksempel mange gange stærkere end heroin. 

 

fentanyl misbrug

Fentanyl misbrug - konsekvenser

Risici ved Misbrug

Misbrug af fentanyl er dybt bekymrende, da selv meget små doser kan være dødelige. Fentanyl er så potent, at en mængde på størrelse med et par saltkorn kan føre til overdosis. Det er især farligt, fordi det ofte blandes med andre stoffer, som brugeren måske ikke er klar over, hvilket yderligere øger risikoen for overdosis.

 

Konsekvenser af Fentanyl Misbrug

Fentanyl misbrug kan føre til alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, herunder:

  • Åndedrætsbesvær eller arrest
  • Ubevidsthed
  • Overdosis, som kan være dødelig uden øjeblikkelig medicinsk intervention
  • Langsigtet afhængighed og abstinenssymptomer
  • Psykiske helbredsproblemer såsom depression eller angst

Mange ofre for fentanyl-overdoser er tragisk nok ikke bevidste om, at de har indtaget stoffet. I søgen efter profit tilsætter nogle skruppelløse bagmænd fentanyl til stoffer som kokain, hvilket markant øger risikoen for dødelige overdoser uden brugernes viden.

Misbrug af fentanyl er ofte ikke et bevidst valg, men snarere et uheldigt resultat af at indtage andre substanser. Det sker, når fentanyl skjult bliver blandet i heroin, kokain eller forfalskede receptpligtige piller, der udgiver sig for at være mindre farlige mediciner som for eksempel tramadol. Uvidende indtager brugerne således en dødelig cocktail, der kan have fatale følger.

Der er desværre fundet fentanyl i stofprøver fra både Århus og København, så stoffet er desværre i landet. 

Det er heldigvis ikke særligt udbredt endnu, det kan dog godt være det bare er et spørgsmål om tid. 

Behandling af fentanyl misbrug

Om Behandling af Fentanyl Misbrug

Står du overfor udfordringer med fentanyl eller andre opioider? Det er vigtigt at søge hjælp. Behandling er tilgængelig og kan hjælpe dig på vejen til et sundere liv.

Fentanyl og andre opioider er stærkt afhængighedsskabende og kræver tit professionel hjælp. 

 

Behandlingsmuligheder

Der findes flere typer behandlinger, som kan hjælpe dig med at stoppe misbruget og undgå tilbagefald. Disse inkluderer medicinsk støtte og rådgivning. Vores mål er at give dig de værktøjer, du behøver for at opnå og vedligeholde din bedring.

Find et behandlingssted
Vi har samlet en liste over de forskellige behandlingstilbud i Danmark ift. misbrugsbehandling