Nikotinmisbrug,
En infoguide

Misbrug af nikotin hos unge kan faktisk have alvorlige konsekvenser, nikotin kan skade udviklingen hos unges hjerner og er stærkt afhængighedsdannende. 

nikotinmisbrug

Hvilke nikotinprodukter er der?

Der findes idag et utal af forskellige nikotinprodukter, det kan være alt fra såkaldte puff bars til hvidt snus. Der har desværre været en tendens til at antallet af nikotinbrugere i Danmark har været dramatisk stigende og i dag er op til en tredjedel af unge mellem 15 og 29 år bruger nikotinprodukter

Nikotin er dårligt for helbredet og stærkt afhængighedsskabende, dette uddyber vi i kapitlet nedenunder. 

Snus er en form for tyggetobak, som de seneste år er blevet mere populært blandt unge. Snus kommer i små teposer, og findes med tobak og uden tobak. 

Brun snus med tobak kan være kræftfremkaldende, hvid snus indeholder ikke tobak men nikotinen kan stadig være farlig for helbredet. 

Puff bars eller vapes som de også bliver kaldt, er engangs e-cigaretter med tit meget store mængder nikotin. Puff Bars bliver ofte solgt ulovligt på facebookgrupper og der har været tilfælde med børn ned til 11 års alderen som er blevet afhængige af dem.

Du kan læse mere om Puff Bars her

Cigaretter er blevet meget mere upopulære de seneste år, de bliver tit set af unge som kikset og gammeldags. Det er tydeligt at størstedelen af de unge brugere af nikotinprodukter i dag holder sig til snus eller puff bars. 

Hvor skadeligt er nikotin?

Nikotin kan have en række skadelige virkninger for unges helbred, det kan både være fysisk og psykisk. Der har længe været en ide om at det kun er tobakken som er farlig, dette passer dog ikke, nikotinen er også sundhedsskadeligt. Nikotin kan ofte føre til slem afhængighed og nikotin kan ligeledes skade udviklingen hos unges hjerner. 

Nikotinafhængighed hos unge skal altså tages alvorligt, det er en afhængighed som enhver anden og bare fordi det er mere socialt accepteret gør det ikke mindre skadeligt. 

  • Hjerteproblemer: Nikotin øger hjertefrekvensen og blodtrykket, hvilket kan belaste hjertet og øge risikoen for hjertesygdomme.

 

  • Åndedrætsbesvær: Langvarigt nikotinforbrug, især ved rygning, kan føre til kroniske lungesygdomme som bronkitis og emfysem.

 

  • Hudproblemer: Nikotin kan forringe hudens sundhed, forårsage for tidlig ældning og øget risiko for hudsygdomme.
  • Afhængighed: Nikotin er stærkt vanedannende og kan hurtigt føre til psykologisk afhængighed.

 

  • Humørsvingninger: Brug af nikotin kan forårsage irritabilitet, frustration, og angst, især når kroppen kræver en ny dosis.

 

  • Stress: Selvom nikotin kortvarigt kan virke afstressende, øger det faktisk stressniveauet i kroppen på længere sigt.

 

  • Koncentrationsbesvær: Langtidsbrug kan forstyrre normal hjernens funktion, hvilket kan føre til problemer med koncentration og hukommelse.

Hjælp en ung med nikotinmisbrug

At hjælpe et barn med at overvinde nikotinmisbrug kræver først og fremmest en åben og forstående tilgang. Det starter med en rolig samtale, hvor du som forælder lytter og udtrykker din bekymring, uden at skælde ud eller kritisere. Det er vigtigt at vise, at du er der for at støtte, ikke for at dømme. Sammen kan I lære om, hvorfor nikotin er vanedannende og snakke om små, realistiske skridt for at skære ned eller stoppe helt. Det kan også hjælpe at tale med en læge, som kan give råd om de bedste måder at håndtere trangen på.

Det er dog også vigtigt at sætte klare grænser, så den unge eller barnet ved at der er grænser for deres adfærd. Det er en god ide at fortælle barnet at der er nultolerance over for nikotinprodukter, så der ingen tvivl er. Nikotin test kan også bruges præventivt eller til at bevise et eventuelt nikotinmisbrug, hvis mistanken altså er der. 

Tegn på nikotinmisbrug

Unge og børn kan ofte være særdeles gode til at skjule et forbrug af nikotinprodukter, der er dog visse tegn som kan advare forældre om et potentielt forbrug af nikotinprodukter.

Almindelige tegn på nikotinmisbrug
  • Brugte snusposer/vapes på værelset
  • Bruger mange penge i kiosker
  • Hemmelighedskræmmeri
  • Misfarvede tænder/tilbagetrukket tandkød
  • Ændringer i humor eller adfærd

Køb en nikotintest

Som forældre til et barn eller en ung kan det tit være svært at opdage et eventuelt misbrug af nikotinprodukter hos barnet hvis man har en mistanke. 

 

Hvordan virker en nikotintest?

En nikotintest tester efter biomarkøren cotinine, tilstedeværelsen af cotinine påviser et forbrug af produkter indeholdende nikotin.

En nikotintest vil normalt IKKE teste positiv ved passiv rygning.

 

Hvornår giver det mening at teste?

Det giver normalt først mening at teste, når man har en konkret mistanke om brug af nikotinprodukter. Det giver ligeledes mening at teste hvis barnet har taget puff bars, snus eller lignende før og lyver aktivt om at vedkommende er stoppet. 

Køb en nikotintest

Stoftest.dk sælger effektive nikotintest til både spyt og urin, giver et hurtigt og præcist resultat.