Kokainmisbrug,
En infoguide

Kokain er et stærkt vanedannende narkotika, det har ofte en ødelæggende virkning på brugeren og skaber dyb afhængighed. I denne artikel går vi nærmere på behandling, bivirkninger og konsekvenser af kokainmisbrug.

kokainmisbrug

Hvad er Kokain?

Kokain er et stærkt stimulerende stof, og er klassificeret som et ulovligt narkotikum i Danmark. Udvundet fra coca-plantens blade, fremstår det som et hvidt pulver, som ofte sniffes gennem næsen, hvor det hurtigt absorberes i blodbanen. Kokain kan også ryges eller opløses og indsprøjtes. Det er kendt for at give brugerne en følelse af eufori, øget energi og selvtillid. Effekterne er dog kortvarige, hvilket kan føre til gentagen brug og risiko for dyb afhængighed.

Kokain bliver ofte videresolgt i små pølsemandsposer, der er normalt 1 gram i hver pose og prisen for et gram kokain er normalt på 700-800 kr. 

Der er flere som måder folk bruger kokain på, det kan bruges ved at man sniffer det, men der er også folk der bruger det ved at indsprøjte det. Kokain kan tit være fyldt med en masse farlige opblandingsstoffer, det kan være alt fra ormemiddel til babypulver. 

Brugen af kokain er forbundet med alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, herunder hjerteanfald og slagtilfælde. Det er vigtigt at forstå farerne ved kokain og at hjælpe dem, der kæmper med afhængighed, ved at henvise til professionelle behandlingsmuligheder. På grund af dens ulovlige status og potentielle for sundhedsskader bør enhver brug af kokain undgås.

Slang for kokain
  • Flake
  • Op
  • Den gode
  • Shufi

Misbrug af Kokain - Konsekvenser

Et kokainmisbrug kan have dybtgående negative effekter både for den enkelte og for pårørende. For personen kan langtidsmisbrug af kokain føre til en række psykiske problemer, herunder forhøjet risiko for angsttilstande, depression og i alvorlige tilfælde, udløsning af psykotiske symptomer.

Misbruget kan også skade kognitive funktioner; brugere kan opleve problemer med hukommelsen, svært ved at lære nyt og besvær med at holde koncentrationen. Fysisk kan det føre til hjerteproblemer, hvilket inkluderer øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde, samt næseblod og skader i næseborene ved sniffning af kokain.

Socialt kan kokainmisbrug medføre et forringet socialt liv, hvor misbrugeren mister interesse for relationer og aktiviteter, som før var vigtige. Dette kan føre til forstyrrelser i familielivet og tab af venskaber. Misbrugerens karriere og uddannelse kan også blive negativt påvirket, og de økonomiske byrder kan blive betydelige. Dette kan i nogle tilfælde føre til ulovlige handlinger for at skaffe penge til stoffet.

Kokainmisbrug har ofte alvorlige konsekvenser for helbredet, det kan nedsætte hjernens og hjertets blodforsyning og i værste fald resultere i død. 

Der er forøget risiko ved gentagen brug eller større doser, der er også altid risikoen for en overdosis grundet meget rent kokain eller opblandingsstoffer som fentanyl. 

Ved længere tids brug, så kan man også risikere at udvikle en psykose, grundet brugen af kokain. 

Paranoia og social tilbagetrækning kan hurtigt blive en fast del af tilværelsen for en person, der misbruger kokain. Dette intense stimulerende stof kan medføre, at brugerne isolerer sig, idet de bliver mere indesluttede og mindre sociale.

Kokainmisbrug kan ofte føre ned ad en farlig sti mod kriminalitet. På grund af stoffets høje pris, kan brugere finde sig i en situation, hvor de begår ulovligheder – fra at sælge stoffet til at deltage i anden kriminel adfærd – blot for at finansiere deres misbrug. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor misbruget ikke alene skader dem selv fysisk og mentalt, men også sætter dem i konflikt med loven.

Behandling af kokainmisbrugere

Kokainmisbrug kan være svært at behandle, den stærke afhængighed skabt af stoffet er utrolig svær at komme af med. Der findes heldigvis en del gode tilbud i Danmark til kokainmisbrugere som ønsker at komme ud af deres afhængighed og behandlingen bliver generelt bedre hvert år.

Det kan ikke anbefales at prøve at komme ud af et kokainmisbrug alene, det er bedre at tage fat i en misbrugsvejleder og få kontakt til en støttegruppe. Døgnbehandling er også en god mulighed og deres findes flere misbrugscentre til dette. 

Hvis du står som forældre til en ung med misbrug af hårde stoffer, så tag kontakt med det samme til en misbrugskonsulent eller et misbrugscenter, det er alt for stor en opgave at stå med alene. 

Traditionelle behandlingsmetoder ift. kokainmisbrug inkluderer misbrugsvejledning, støttegrupper, døgnbehandling, terapi og gruppesamtaler. 

De seneste år er der kommet alternative behandlingsformer til forskellige former for misbrug, det kan inkludere som eksempel hypnose eller elektrisk chok, virkningen af disse kan dog i nogle tilfælde være tvivlsom og der mangler undersøgelser på området. 

Ved et så alvorligt misbrug som dette, så anbefaler vi at man benytter sig af de mere traditionelle metoder til behandling af kokainmisbrug. 

Hvor kan kokainmisbrug behandles?

Der findes mange forskellige steder i Danmark, hvor man kan blive behandlet og et utal af behandlingsmetoder, vi har nedenunder samlet en liste over nogle af de steder i Danmark hvor mange kan komme i behandling for kokainmisbrug. Listen bliver jævnligt opdateret. 

Husk at staten i mange tilfælde finansierer rusmiddelbehandling, du kan læse mere under “Til pårørende” i menuen og “Gratis Misbrugsbehandling”

Find et behandlingsted

Se vores liste over misbrugscentre i Danmark og få et hurtigt overblik over de behandlings løsninger der tilbydes.

Detektion af kokainmisbrug

Forskellige tegn på misbrug

Personer, der misbruger kokain, kan opleve markante ændringer i deres adfærd. De kan blive overdrevent energiske, tale hurtigt eller virke urolige og nervøse. Disse adfærdsændringer skyldes kokainens stimulerende effekt på centralnervesystemet.

Et klassisk tegn på kokainmisbrug er, når en person trækker sig tilbage fra venner, familie og sociale aktiviteter. Denne tilbagetrækning kan skyldes brugerens ønske om at skjule deres stofbrug, eller fordi deres prioriteter ændrer sig til fordel for at søge og bruge stoffet.

Kokain er et dyrt stof, hvilket ofte fører til økonomiske vanskeligheder hos brugeren. Man kan observere, at vedkommende løber tør for penge, låner penge ofte eller måske endda stjæler for at finansiere deres misbrug.

Langvarigt kokainmisbrug kan resultere i synlige fysiske forandringer, såsom vægttab, nedslidning af næsens skillevæg ved sniffning, og generelt dårligt helbred. Brugerne kan også opleve hyppige næseblod og en løbende næse uden tilstedeværelse af forkølelse.

Kokain påvirker hjernens kemiske balance og kan føre til psykiske problemer som paranoia, angst og depression. Brugere kan udvise unormale tegn på mistænksomhed eller opleve voldsomme humørsvingninger, som er ude af trit med virkeligheden.

Køb en kokaintest

Stoftest.dk sælger narkotest til alle formål, detektere et eventuelt misbrug af kokain hurtigt og let.